(Rozwiń)

Profesjonalne piece piekarnicze

Jak prawidłowo wybrać piec piekarniczy

Znalazłeś się w miejscu w którym każdy profesjonalista w branży piekarniczej może znaleźć szeroki wybór różnych rodzajów pieców do pieczenia chleba. W naszym kraju chleb jest najbardziej konsumowanym jedzeniem. Wielu z nas po prostu nie może z chleba zrezygnować. W ostatnich latach wiele się zmieniło w jego produkcji, dlatego ważne jest, aby piekarze dokładnie przemyśleli, jaki rodzaj pieca będzie dla nich najlepszy. Piece piekarnicze są najważniejszym elementem wyposażenia piekarni. Szczegółowo opisujemy unikalne cechy różnych profesjonalnych pieców do pieczenia chleba. Przedstawiamy ich specyfikacje, aby każdy profesjonalista mógł zapoznać się z różnymi możliwościami i wybrać dla siebie najlepszy piec. Kupując w naszym sklepie, możesz być pewien, że dokonujesz dobrej decyzji, biorąc pod uwagę ważność tego narzędzia w Twoim biznesie.

Czy wybrać piec elektryczny czy gazowy?

Zapewnienie różnorodności dostępnych piekarników jest ważne, ale przed tym warto zastanowić się, co chcemy piec. Wybór ten zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Jednakże, w przypadku komercyjnych pieców piekarniczych, istnieją konkretne czynniki, które trzeba wziąć pod uwagę. Wskazane jest korzystanie z pieców elektrycznych zamiast tych na olej, ponieważ po pierwsze zapewniają równomierne rozprzestrzenianie się ciepła i gwarantują lepszą jakość pieczenia. Istnieje także możliwość wyboru sposobu rozprzestrzeniania się ciepła, czy to w górę, w dół czy na obie strony. Jest to przydatne nie tylko podczas pieczenia chleba, ale także przy innych wypiekach. Dzięki temu rodzajowi pieców piekarniczych możesz regulować opór. Taka regulacja pozwala na pieczenie najpierw na obie strony, a następnie zmianę w ostatniej fazie, aby uniknąć przypiekania powierzchni.

Piece piekarnicze elektryczne

Piece piekarnicze elektryczne zużywają również mniej energii i emitują mniej ciepła, co jest istotne. Najbardziej efektywne są te, które posiadają solidną izolację termiczną, ponieważ zapobiegają stratom ciepła. Zazwyczaj mają one także system wentylacji, który sprzyja równomiernemu rozprowadzaniu ciepła i utrzymaniu smaku potrawy. Dlatego pozwala to na jednoczesne gotowanie dwóch różnych produktów, co znacznie optymalizuje czas i koszty produkcji. W praktyce, piece piekarnicze elektryczne są najczęściej wykorzystywane i dają najlepsze rezultaty.

Dwa główne typy pieców piekarniczych

Istnieją dwa najpopularniejsze rodzaje pieców piekarniczych: piece dekowe hertowe i piece obrotowe. Piece hertowe charakteryzują się zmienną liczbą nakładających się poziomych komór i są najczęściej używane w profesjonalnych piekarniach. Ten rodzaj pieca umożliwia dość szybkie pieczenie i jego podstawową cechą jest intensywny kolor, jaki nadaje pieczywu, zwłaszcza w górnej części. To również przenosi się na smak i aromat. Smak jest w rzeczywistości o wiele bardziej przyjemny niż ten osiągany w piecach obrotowych. Jedynym mankamentem tego typu pieca jest fakt, że w przeciwieństwie do drugiego, zapewnia on mniej jednolite pieczenie. Konkretnie, wypiek jest pieczony bardziej na środku niż na bokach. Natomiast obrotowe piece piekarnicze charakteryzują się pionowymi komorami do gotowania. Na nich umieścisz wózki z tacami, na których zostanie umieszczony chleb. Smak, jaki obrotowe piekarniki nadają produktom, jest zdecydowanie mniej intensywny niż ten wywołany przez piekarniki dekowe, chociaż umożliwia bardziej jednolite gotowanie. Zasadnicza różnica między tymi dwoma rodzajami dotyczy zatem aromatu i gotowania, a wybór piekarnika musi odbywać się właśnie z uwzględnieniem tych dwóch czynników, a także docelowego rezultatu. (Zwiń)

Wyświetlanie wszystkich wyników: 16

Sortowanie
Produkty
Pokaż wszystkie produkty
×