Ciągłe dążenie do doskonałego burgera napędza burgerownie do szukania coraz lepszych rozwiązań, dzięki którym mięso będzie bardziej soczyste, bułki będą podane w lepszej temperaturze, a komfort i ergonomia pracy będą na najwyższym poziomie.
Najważniejszy jest grill gastronomiczny! Istnieją zwolennicy płyt grillowych zamkniętych, a inne burgerownie korzystają z grilla lawowego! Oba rozwiązania są świetne, ale grille lawowe wymagają znacznie wydajniejszej wentylacji. Kuchnia restauracji z burgerami zazwyczaj nie jest zbyt wielka, więc przemyślany projekt technologiczny i inteligentne rozmieszczenie urządzeń będzie mieć ogromny wpływ na komfort i wydajność w pracy.
(Zwiń)Ilość produktów: 27.
Pierwsza kwestia to ustalenie, czy mamy w lokalu gaz ziemny, czy chcemy pracować na grillach z zasilaniem elektrycznym. Musimy pamiętać, że solidne i mocne płyty grillowe pracują na zasilaniu 3 fazowym co daje nam moc przyłączeniową minimum 4,5 kW w przypadku płyt o wymiarach 400×700 i 9 kW dla płyt 800×700.
Płyty grillowe występują w wersji gładkiej, ryflowanej i mieszanej gładko-ryflowanej. Do samego mięsa polecamy płyty gładkie ze względu na większą powierzchnie stykową mięsa z płytą! Ważne jest, aby płyta grillowa była gruba, minimum 1,5 cm, lecz zalecamy 2 cm.
Moc grilla gastronomicznego również musi być wysoka, inaczej urządzenie zacznie gotować, a nie smażyć!
Drugi rodzaj grilli to grille lawowe działające na zasadzie palników gazowych, nad którymi, na specjalnej tacy, położone są kamienie lawowe. Zadaniem kamieni lawowy jest trzymanie temperatury i równomierne oddawanie ciepła na mięso i warzywa. W przeciwieństwie do płyt grillowych, lava grille są konstrukcją otwartą więc tłuszcze i soki z mięs kapią bezpośrednio na rozgrzany kamień lawowy generując parę i dym. Takie rozwiązanie daje nam unikalny smak mięs, ale niesie ze sobą potrzebę posiadania wydajniejsze wentylacji.