- Urządzenia Kuchenne
-
Ciągi Kuchenne 1100
Frytownica gazowa jednokomorowa 18l na szafce Domina 1100 Wariant podstawowy, MBM GF411Do koszyka19689,00 zł-8%18113,88 zł
- Ciągi Kuchenne 600
- Ciągi Kuchenne 700
- Ciągi Kuchenne 900
-
Obróbka Mechaniczna
- Akcesoria
- Bagieciarki
- Cuttery i Blixery
- Dzielarki do ciasta
- Kotleciarki i Steakery
- Krajalnice
- Krajalnice do pieczywa
- Maszyny do makaronu
- Miesiarki do mięsa i farszu
- Miksery dwuramienne
- Miksery planetarne
- Miksery Ręczne
- Miksery spiralne
- Miksery spiralne piekarnicze
- Nadziewarki do kiełbas
- Obieraczki do ziemniaków i warzyw
- Pacojet
- Piły do kości
- Pozostałe
- Prasy do burgerów
- Roboty Kuchenne
- Szatkownice
- Tarki do sera
- Wagi
- Wałkownice do ciasta
- Wilki i Maszynki do mięsa
- Wirówki do sałat
- Zaokrąglarki do ciasta
-
Obróbka Termiczna
- Akcesoria do urządzeń
- Bemary nastawne
- Frytownice nastawne
- Grille
- Grille dwustronne
- Grille Kontaktowe
- Kotły warzelne
- Kuchenki ceramiczne
- Kuchenki Indukcyjne
- Kuchenki mikrofalowe
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Lampy grzewcze
- Lampy grzewcze (Mostki)
- Opiekacze
- Patelnie Uchylne
- Płyty Grillowe
- Podgrzewacze do frytek
- Pozostałe
- Rożna Do Kurczaków
- Salamandry
- Smażalniki
- Sous Vide
- Stacje Live-Cooking
- Taborety Gazowe i Elektryczne
- Tostery
- Warniki – garnki do ryżu
- Warniki do makaronu
- Witryny
- Pakowarki Próżniowe
-
Piece Gastronomiczne
- Blachy i pojemniki do pieców
- Filtry wody do pieców
- Garowniki i komory wzrostowe
- Okapy do pieców
- Piece do pizzy
- Piece do ziemniaków
- Piece Konwekcyjne
- Piece konwekcyjno-mikrofalowe
- Piece konwekcyjno-mikrofalowe (Akcesoria)
- Piece Konwekcyjno-Parowe
- Piece na węgiel drzewny
- Piece piekarnicze
- Piece Piekarniczo-Cukiernicze
- Piece Tandoori
- Podgrzewacze EVEREO
- Podstawy do pieców
- Podstawy do pieców Moretti
- Pozostałe
- Urządzenia multifunkcyjne
-
Ciągi Kuchenne 1100
- Chłodnictwo
- Chłodziarki na wino
- Kostkarki i łuskarki do lodu
-
Urządzenia chłodnicze
- Komory chłodnicze
- Lady chłodnicze
- Lady sałatkowe
- Lodówki minibar
- Nadstawki chłodnicze
- Podstawy chłodnicze
- Regały chłodnicze
- Schładzarki do odpadów
- Stoły chłodnicze
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Stoły chłodnicze piekarnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafy chłodnicze białe
- Szafy chłodnicze piekarnicze
- Szafy do sezonowania mięsa
- Witryny chłodnicze
- Urządzenia Mroźnicze
- Zmywalnia
- Akcesoria do zmywarek
- Płyny do zmywarek
-
Uzdatnianie wody
- Akcesoria
- Centralne stacje zmiękczania wody
- Demineralizatory
- Dystrybutory wody
- Dystrybutory wody (Akcesoria)
- Filtry do ekspresów do kawy
- Filtry do kostkarek do lodu
- Filtry do pieców
- Odwrócona osmoza
- Sterylizatory wody UV
- Zmiękczacze (Akcesoria)
- Zmiękczacze automatyczne
- Zmiękczacze do gorącej wody
- Zmiękczacze manualne
- Zmiękczacze półautomatyczne
- Wyposażenie Zmywalni
- Zmywarki Gastronomiczne
- Polecane urządzenia
- Chemia gastronomiczna
- Chłodnictwo
- Ekspresy do kawy
- Kostkarki i łuskarki
- Piece gastronomiczne
- Piece i sprzęt do pizzy
-
Urządzenia grzewcze
- Bemary elektryczne
- Bemary gazowe
- Frytownice elektryczne
- Frytownice gazowe
- Grille elektryczne
- Grille lawowe
- Kotły warzelne elektryczne
- Kotły warzelne gazowe
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie indukcyjne
- Makaroniarki elektryczne
- Makaroniarki gazowe
- Patelnie elektryczne
- Patelnie gazowe
- Płyty grillowe elektryczne
- Płyty grillowe gazowe
- Płyty grzewcze
- Zmywarki gastronomiczne
- Meble nierdzewne
- Bufet i catering
- Twój lokal
-
BAR
- Akcesoria barmańskie
- Barowe stoły chłodnicze
- Blendery barowe
- Chłodnictwo barowe
- Dyspensery
- Dystrybutory do piwa
- Granitory
- Grudkarki do lodu
- Inne
- Korkociągi i otwieracze
- Kostkarki do lodu
- Kruszarki do lodu
- Łuskarki do lodu
- Miarki barmańskie
- Miksery barowe
- Pomocniki barmańskie
- Prowadnice na kieliszki
- Shakery barmańskie
- Słomki stalowe
- Sokowirówki
- Syfon do wody
- Szafy chłodnicze na wino
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wiaderka i misy do szampana
- Wyciskarki do cytrusów
- Zamrażarki skrzyniowe
-
BURGEROWNIA
- Frytownice (Wolnostojące)
- Frytownice nastawne
- Kuchenki indukcyjne
- Lady sałatkowe
- Nadstawki chłodnicze
- Opiekacze
- Płyty grillowe (Wolnostojące)
- Płyty grillowe nastawne
- Podgrzewacz do burgerów
- Podstawy chłodnicze
- Prasy do burgerów
- Prasy do burgerów (Akcesoria)
- Szatkownice do warzyw
- Wilki do mielenia mięsa
- Witryny na napoje
-
CUKIERNIA
- Dystrybutory do lodów
- Formy do wycinania
- Granitory
- Maszyny do rafinowania
- Maty do wypieków
- Miksery planetarne
- Naleśnikarki
- Noże cukiernicze
- Pędzelki cukiernicze
- Piece Piekarniczo-Cukiernicze
- Rolki do ciasta
- Skrobki
- Stoły chłodnicze piekarnicze
- Temperówki do czekolady
- Urządzenia do bitej śmietany
- Wałki do ciasta
- Witrynki grzewcze
- Witryny cukiernicze
- Worki i Końcówki
- Wybieraki do ciasta
-
FAST-FOOD
- Bemary nastawne
- Dozowniki do sosów
- Dyspensery do lodów i shake'ów
- Frytownice AUTOFRY
- Frytownice nastawne
- Frytownice powietrzne
- Gofrownice
- GOFRY – BAKING SYSTEM
- Grille kontaktowe
- Inne
- Krajalnice do kiełbasek
- Maszyny do lodów Włoskich
- Maszyny do popcornu
- Nadstawki chłodnicze
- Naleśnikarki
- Noże do kebaba i gyrosa
- Opiekacze Do Kebaba i Gyrosa
- Płyty Grillowe
- Smażalniki
- Urządzenia do Hot-Dogów
- Wata cukrowa
- Witrynki grzewcze
- Witryny na napoje
-
KAWIARNIA
- Akcesoria do kawy
- Czyszczenie ekspresów
- Dyspensery do lodów i shake'ów
- Ekspresy automatyczne (Akcesoria)
- Ekspresy do kawy (automatyczne)
- Ekspresy do kawy (kolbowe)
- Gofrownice
- Granitory
- Granitory i dyspensery (Akcesoria)
- Grille kontaktowe
- Kostkarki do lodu
- Młynki do kawy
- Podgrzewacze do czekolady
- Schładzacze do napojów
- Stoły pod ekspres do kawy
- Syfony (Akcesoria)
- Syfony do bitej śmietany
- Urządzenia do bitej śmietany
- Witrynki grzewcze
- Witryny chłodnicze
- Witryny chłodnicze nablatowe
- Witryny chłodnicze wolnostojące
- Witryny cukiernicze
- Witryny na napoje
- Witryny nablatowe ekspozycyjne
-
LODZIARNIA
- Dyspensery do lodów i shake'ów
- Dystrybutory do lodów
- Frezery do lodów
- Granitory
- Granitory i dyspensery (Akcesoria)
- Kuwety
- Kuwety (pokrywy)
- Maszyny do lodów McFlurry
- Maszyny do lodów Włoskich
- Pasteryzatory
- Płuczki do porcjonerów
- Podstawki do wafli
- Porcjonery do lodów
- Schładzacze do napojów
- Syfony (Akcesoria)
- Syfony do bitej śmietany
- Szafy mroźnicze do lodów
- Urządzenia do bitej śmietany
- Witryny cukiernicze
-
PIZZERIA
- Akcesoria (Pizzeria)
- Blachy do pizzy
- Dostawa pizzy
- Dzielarki – zaokrąglarki do ciasta
- Dzielarki do ciasta
- Garownie
- Krajalnice
- Łopaty do pizzy
- Maszyny do makaronu
- Matryce do makaronu
- Mesiarki ugniatające
- Miesiarki ugniatające
- Miksery dwuramienne
- Miksery spiralne
- Piece do pizzy
- Podstawy do pieców
- Pojemniki
- Pozostałe
- Prasy do ciasta
- Radełka do pizzy
- Siatki do pizzy
- Stoły chłodnicze do pizzy
- Szatkownice do warzyw
- Szczotki do pieca do pizzy
- Talerze do pizzy
- Tarki do sera
- Wałkownice do ciasta
- Warniki do makaronu
- Zaokrąglarki do ciasta
- SKLEP SPOŻYWCZY
- Urządzenia do Sushi
-
BAR
- Producenci
W gastronomii stosuje się wiele środków bezpieczeństwa, aby zapewnić najwyższą jakość serwowanych potraw i ochronę zdrowia klientów. Jednym z najważniejszych rozwiązań, które jest wykorzystywane w branży, stanowi system HACCP. Co to takiego? W jaki sposób wspiera rozwój gastronomii? Wyjaśniamy w tym artykule!
HACCP – wyjaśnienie skrótu
HACCP to po prostu skrót z angielskiego zwrotu „Hazard Analysis and Critical Control Points”. W tłumaczeniu na język polski termin ten oznacza „Analizę zagrożeń i krytyczne punkty kontroli”.
HACCP – co to jest?
Jak sama nazwa mówi, HACCP to system zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ma on na celu zapewnienie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz ochronę konsumentów przed zagrożeniami zdrowotnymi, które mogłyby płynąć ze spożywania produktów niskiej jakości.
System HACCP w gastronomii
System HACCP w gastronomii opiera się na analizie zagrożeń oraz identyfikacji krytycznych punktów kontroli (CCP), które są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W praktyce oznacza to monitorowanie procesów produkcyjnych, takich jak obróbka termiczna, chłodzenie czy przechowywanie produktów spożywczych, a także kontrolowanie czynników higienicznych, takich jak czystość powierzchni roboczych czy higiena personelu.
System HACCP w gastronomii obejmuje również prowadzenie szkoleń dla pracowników, które mają na celu przekazać personelowi odpowiednią wiedzę i umiejętności niezbędne do utrzymania wysokich standardów bezpieczeństwa żywności.
HACCP – zasady
Zasady HACCP są uniwersalne i mają zastosowanie we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego, w tym w gastronomii. Ich celem jest zapewnienie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz ochrona konsumentów przed zagrożeniami zdrowotnymi. W praktyce oznacza to kontrolowanie procesów produkcyjnych, identyfikowanie potencjalnych zagrożeń oraz eliminowanie ich poprzez wdrożenie odpowiednich środków kontroli.
HACCP w gastronomii
Wdrożenie systemu HACCP w gastronomii opiera się na siedmiu zasadach, które są niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Zasady HACCP w gastronomii to:
- analiza zagrożeń – pozwala na identyfikację potencjalnych problemów, które mogą wpłynąć na bezpieczeństwo żywności i zdrowie konsumentów;
- identyfikacja krytycznych punktów kontroli – to miejsca w procesie produkcji, gdzie można skutecznie kontrolować i eliminować zagrożenia;
- ustalenie granic krytycznych – ustalenie granic krytycznych to określenie wartości, które muszą być osiągnięte lub nie przekroczone, aby zagwarantować bezpieczeństwo produktu. Mogą to być na przykład temperatury gotowania, czas chłodzenia czy poziom wilgotności;
- monitorowanie CCP – czyli regularne sprawdzanie, czy procesy zachodzą zgodnie z ustalonymi granicami krytycznymi. Pozwala to na bieżącą kontrolę jakości i bezpieczeństwa produktów;
- opracowanie działań korygujących – to planowanie kroków, które należy podjąć, gdy granice krytyczne są przekraczane. Mogą to być na przykład zmiany w procesie produkcji, dodatkowe kontrole czy szkolenia dla personelu;
- weryfikacja systemu – polega na regularnym sprawdzaniu, czy wszystkie elementy systemu bezpieczeństwa żywności działają prawidłowo i skutecznie
- oraz utrzymanie dokumentacji – czyli prowadzenie precyzyjnych zapisów wszystkich działań związanych z bezpieczeństwem żywności.
HACCP – jak napisać?
Aby napisać plan HACCP, należy przeprowadzić szczegółową analizę procesów produkcyjnych oraz zidentyfikować potencjalne zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności.
Następnie należy określić krytyczne punkty kontroli i ustalić granice krytyczne dla każdego z nich. Ważnym elementem jest również opracowanie procedur monitorowania CCP oraz działań korygujących w przypadku przekroczenia granic krytycznych.
Standardy HACCP
Standardy HACCP są międzynarodowymi wytycznymi, które określają wymagania dla systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. W Polsce standardy te są zgodne z przepisami prawa żywnościowego oraz normami międzynarodowymi, takimi jak Codex Alimentarius. Wdrożenie systemu HACCP w gastronomii jest obowiązkowe i podlega kontroli przez odpowiednie organy nadzoru. Warto jednak pamiętać, że oprócz spełnienia wymagań formalnych, kluczowe jest również zaangażowanie zarządu i pracowników w utrzymanie wysokich standardów bezpieczeństwa żywności.

Płyn do maszynowego nabłyszczania naczyń o pojemności 10L DOCTOR BRITE DB 121

Płyn do maszynowego mycia naczyń o pojemności 5L DOCTOR BRITE DB 111

Płyn do maszynowego mycia naczyń o pojemności 10L DOCTOR BRITE DB 111

Płyn myjący do zmywarek gastronomicznych o pojemności 20L (25kg) Winterhalter F 8400

Pojemnik na ciasto do pizzy z pełnym spodem, biały, 600x400x100 mm, Genus Dei VAS010

Płyn do nabłyszczania pieca konwekcyjno-parowego Convotherm ConvoCare 10L

Płyn do mycia pieca konwekcyjno-parowego Convotherm ConvoClean Forte 10L

Pojemnik na ciasto do pizzy, polietylen, 400x300x100 mm Stalgast 563411

Płyn do maszynowego nabłyszczania naczyń o pojemności 10L DOCTOR BRITE DB 121

Płyn do maszynowego mycia naczyń o pojemności 5L DOCTOR BRITE DB 111

Płyn do maszynowego mycia naczyń o pojemności 10L DOCTOR BRITE DB 111

Płyn myjący do zmywarek gastronomicznych o pojemności 20L (25kg) Winterhalter F 8400

Pojemnik na ciasto do pizzy z pełnym spodem, biały, 600x400x100 mm, Genus Dei VAS010

Płyn do nabłyszczania pieca konwekcyjno-parowego Convotherm ConvoCare 10L

Płyn do mycia pieca konwekcyjno-parowego Convotherm ConvoClean Forte 10L



Okap do pieców elektrycznych, Stalgast, GN 2/1 z silnikiem i kondensem pary, FM Industrial 9100583

Zmywarka do garów i przyborów kuchennych, kosz 565×690 mm, wysokość załadunku 800mm, 740x875x2058 Kastel UK 55-80E PRS

Zmywarka do naczyń z koszem 500×500 mm, z dozownikami chemii 600x600x820, Asber GE-500 DD

Kuchnia elektryczna ceramiczna 4 polowa, 800x700x280 KROMET 700.KE-4C

Kostkarka do lodu chłodzona wodą o wydajności 89kg/24h i zasobnikiem 40kg BARLINE B9040 WS

Zmiękczacz automatyczny, objętościowy, dwukolumnowy Parallel do wody Mijar DUPLEX 100

Kostkarka do lodu chłodzona powietrzem o wydajności 37kg/24h i zasobnikiem 15kg 500x585x685 KASTEL SP 37/15

Kuchnia gazowa 6 palnikowa na podstawie szafkowej otwartej, 1350x900x900 KROMET 900.KG-6.S

Stół chłodniczy 2 drzwiowy, 1250x600x850, 2/3 GN Rilling AKT EK622 3601

Zmywarka do szkła z koszem 350×350 mm z wbudowanym zmiękczacze wody, 440x497x640 Kastel FK 35

Kuchnia elektryczna 6 płytowa z piekarnikiem elektrycznym 3xGN 1/1, 1200x700x900 KROMET 700.KE-6/PE-3

Łuskarka do lodu o wydajności 450kg/24h Hoshizaki FM-480AKE-HC-SB

Okap do pieców elektrycznych, Stalgast, GN 2/1 z silnikiem i kondensem pary, FM Industrial 9100583

Zmywarka do garów i przyborów kuchennych, kosz 565×690 mm, wysokość załadunku 800mm, 740x875x2058 Kastel UK 55-80E PRS

Zmywarka do naczyń z koszem 500×500 mm, z dozownikami chemii 600x600x820, Asber GE-500 DD

Kuchnia elektryczna ceramiczna 4 polowa, 800x700x280 KROMET 700.KE-4C

Kostkarka do lodu chłodzona wodą o wydajności 89kg/24h i zasobnikiem 40kg BARLINE B9040 WS

Zmiękczacz automatyczny, objętościowy, dwukolumnowy Parallel do wody Mijar DUPLEX 100

Kostkarka do lodu chłodzona powietrzem o wydajności 37kg/24h i zasobnikiem 15kg 500x585x685 KASTEL SP 37/15

Kuchnia gazowa 6 palnikowa na podstawie szafkowej otwartej, 1350x900x900 KROMET 900.KG-6.S

Stół chłodniczy 2 drzwiowy, 1250x600x850, 2/3 GN Rilling AKT EK622 3601

