Kuchnie elektryczne przeznaczone do obróbki termicznej prowadzonej na wszystkich rodzajach naczyń kuchennych. Stalgast oferuje kuchnie elektryczne z płytami okrągłymi o średnicy 220 mm i mocy 2,6 kW w opcjach 2, 4 i 6 płyt w wersji nastawnej i na zabudowie szafkowej. Kuchnie elektryczne oferowane przez stalgast to również kuchnie ceramiczne czyli Infrared i kuchnie indukcyjne występujące w wersjach 2 i 4 polowych. Kuchnie ceramiczne charakteryzują się polami grzewczymi o mocy 2,5 kW na pole a kuchnie indukcyjne posiadają pola grzewcze o mocy 3,5 kW

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, zachęcamy do kontaktu bezpośredniego za pomocą naszej strony internetowej http://premiumgastro.pl

Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i pomożemy dobrać idealne rozwiązanie dla Twojej gastronomii

Masz pytania? Napisz do nas lub zadzwoń +48 22 613 32 12
Transkrypcja

Cześć, nazywam się Marcin Wencel z PremiumGastro.pl i w dzisiejszym odcinku chciałbym wam pokazać wyspę grzewczą linii 700 produkowaną przez Stalgast.

 

Specjalnie dla was, w show roomie Premium Gastro zamontowaliśmy wyspę grzewczą Stalgastu, co pozwoli nam szczegółowo pokazać wam urządzenia gazowe i elektryczne z linii 700. Postaram się przedstawić wam wszystkie istotne aspekty, żeby ułatwić dokonanie prawidłowego wyboru urządzeń do swojej kuchni. Zapraszam was do urządzeń.

 

Kuchnie elektryczne

 

Kuchnie elektryczne, zwane także trzonami elektrycznymi, występują w większej ilości wariantów, niż wcześniej wspomniane kuchnie gazowe. Są to klasyczne kuchnie elektryczne z płytami grzewczymi, kuchnie ceramiczne, kuchnie indukcyjne płaskie, jak również woki indukcyjne.

 

Kuchnie z płytami grzewczymi

 

Zaczniemy od kuchni z płytami grzewczymi, mimo, że takiej kuchni w naszym ciągu nie posiadamy, to chętnie przekażę wam parę istotnych punktów, które warto o tych urządzeniach wiedzieć.

 

Obudowa wszystkich urządzeń jest wykonana ze stali nierdzewnej i jeśli urządzenie posiada podstawę szafkową, to będzie to taka sama podstawa w kuchni elektrycznej, jak i kuchni gazowej. Więc skupimy się na różnicach w elementach grzewczych. 

 

Do wyboru mamy kuchnię z dwoma, czterema i sześcioma płytami grzewczymi. W ofercie stalgastu znajdziemy okrągłe płyty grzewcze o średnicy 220 mm, i mocy 2600 W, z sześciostopniową regulacją mocy. Są to najbardziej powszechne płyty grzewcze dostępne na rynku i jak prawie wszędzie są to płyty produkowane przez szwajcarskiego producenta elementów grzewczych E.G.O. 

 

Piekarniki elektryczne

 

Piekarniki elektryczne są dokładnie takie same, jak te występujące we wcześniej wspomnianych kuchniach gazowych. Trzony ceramiczne to kolejny rodzaj kuchni elektrycznej. Charakteryzują się gładką szklaną powierzchnią roboczą z zaznaczonymi okrągłymi strefami grzewczymi. Kuchnie ceramiczne posiadają dwa albo cztery pola grzewcze i każde z nich ma 2250 W

 

Różnice między kuchnią ceramiczną a płytami grzewczymi

 

Zasadnicze różnice pomiędzy kuchnią ceramiczną, a płytami grzewczymi, są takie, że powierzchnie kuchni ceramicznej się znacznie łatwiej utrzymuje w czystości, posiada płynną regulację mocy, jest wydajniejsza i szybciej się nagrzewa, ale też szybciej stygnie, dzięki temu oddaje mniej ciepła do otoczenia. 

 

Kuchnie indukcyjne

 

Kuchnie indukcyjne są obecnie najbardziej energooszczędnym rozwiązaniem na rynku, ze względu na technologię, która działa na zasadzie poboru energii tylko w przypadku kontaktu z naczyniem kuchennym. Kolejną przewagą kuchni indukcyjnych jest gotowość do pracy. Regularne elementy grzewcze takie jak płyty, czy nawet kuchnie ceramiczne, potrzebują czasu, aby się nagrzać do pożądanej temperatury. Indukcja jest gotowa od momentu kontaktu naczynia z powierzchnią roboczą

 

Utrzymaj czystość z kuchnią indukcyjną

 

Kuchnie indukcyjne są najłatwiejsze w utrzymaniu czystości a różnica między czyszczeniem kuchni indukcyjnej, a kuchni ceramicznej głównie polega na tym, że kuchnia ceramiczna się nagrzewa. Więc wszystko co wykipi, wyleje się, czy dostanie się na powierzchnię grzewczą, może się zapiec i zostawić ślady trudne do usunięcia. 

 

Kuchnia indukcyjna się nie nagrzewa, a jedynie przekazuje energię na naczynie. Stalgast proponuje trzony indukcyjne dwu i czteropolowe, o mocy o 3,5 kW na pole grzewcze, które ma średnicę 250 mm, co jest standardem rynkowym. 

 

Minusem kuchni indukcyjnych jest cena, mimo, że Stalgast pod tym względem ma najlepszą ofertę na rynku.

 

Wok indukcyjny – nietypowe rozwiązanie

Przy okazji kuchni indukcyjnych zahaczę o temat woka indukcyjnego. Nie każdy producent oferuje takie rozwiązanie, iż nie jest popularne. Wok kojarzy się z ogniem, ale jak nie ma w kuchni gazu, albo szukamy sposobu na redukcję kosztów, to jest to urządzenie, które zdecydowanie sprosta naszym oczekiwaniom. 

 

Dopasuj urządzenia do swoich potrzeb

 

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej, albo masz bardziej szczegółowe pytania dotyczące któregokolwiek urządzenia grzewczego, zapraszam do kontaktu. Chętnie podpowiem, albo pomogę dopasować urządzenia do twoich oczekiwań i możliwości.

 

Dziękuję, zapraszam na nasz portal PremiumGastro.pl 

×